Domowy kebabDrukuj przepis Składniki ► mięso z udka kurczaka [6-9 filetów / ok. 1 kg] ► olej rzepakowy [1/2 szklanki / ok. 125 ml] ► cebula [1 duża sztuka] kardamon [1/2 płaskiej łyżki] ► sól [1 płaska łyżka] ► pieprz [1/2 łyżeczki] lub ► gotowa mieszanka do gyrosa [4-5 łyżek] Przebić cebulę na wskroś, wbijając od strony przecięcia i wyciągając po wypukłej stronie, aby ostry koniec patyczka znajdował się na samej górze. - Mięso z kurczaka roztłuc delikatnie na grubość standardowych kotletów i przeciąć na pół. - W połówkę cebuli należy wbić 4 długie patyczki do szaszłyków, na bazie kwadratu, w odległości ok 5 cm od siebie. - Pokryć mięso marynatą i odstawić na minimum godzinę (można także na całą noc, choć nie jest to konieczne). Można też zaserwować klasyczną sałatkę gyros z takim właśnie mięsem – jest bardziej soczyste niż przesmażane kawałki piersi z kurczaka. Ale udka to zupełnie inny poziom pyszności – mięso jest soczyste, ma więcej smaku, wyjątkowo chrupiące na brzegach, mięciutkie w środku. Dodatkowo ► ziarna kolendry [1 płaska łyżka] ► kmin rzymski [1 płaska łyżka] - Wstawić do głębokiego naczynia żaroodpornego (na wypadek, gdyby się przewróciło) i piec w 180 stopniach przez godzinę. Taki pomysł na zapiekanie mięsa drobiowego podbił internet jakiś czas temu i wcale się nie dziwię! Tak, ja też jestem fanką piersi z kurczaka i przez długi czas robiłam właśnie w te sposób. Przygotowanie - Ziarna kolendry i kmin rzymski wrzucić na suchą patelnię i prażyć przez 2-3 minuty, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Może znaleźć się na pizzy, zapiekance, w burgerze… Tak upieczone mięso świetnie nadaje się jako danie główne, podane z ryżem czy frytkami. Jeśli wierzchnie warstwy zaczną się przypalać za mocno, można je przykryć folią aluminiową i w ten sposób dokończyć pieczenie.