4 porcje: – 500 ml płynnej śmietany 30-36% – 50 g cukru – 1 laska wanilli lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – 1,5 łyżeczki żelatyny – 1 łyżka białego rumu do podania: ok. 300 g świeżych lub mrożonych malin, mięta. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami lub 2łyżeczki ekstraktu z wanilii. Podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając doprowadzając do zagotowania (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocąnoża wyciągnąć ziarenka.