SKŁADNIKI Pieczony rabarbar: 4 duże łodygi rabarbaru 4 łyżki cukru 2 łyżki wody różanej ¼ łyżeczki kardamonu Dodatkowo: 100 g małych bezików 500 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE 😉 Eton mess z pieczonym rabarbarem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) Teraz jeszcze sobie myślę, że fajnym dodatkiem mogłaby być również świeża mięta, ale wpadłem już na ten pomysł za późno. Eton mess, czyli inaczej bałagan z Eton to jeden z najsłynniejszych angielskich deserów. Eaton mess Przed podaniem bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Ja pokusiłem się dla odmiany o rabarbar, który upiekłem w piekarniku do miękkości. Oryginalna receptura na Eton mess zawiera ubitą tłustą śmietanę, pokruszone bezy oraz truskawki. Skąd w ogóle w nazwie wziął się bałagan? Dodatkowo postanowiłem dodać do deseru odrobinę bliskowschodniego akcentu w postaci kardamonu i wody różanej. Wydaje mi się, że ta wersja Eton mess jest nawet lepsza od oryginału.