Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym

Magdalena
Obiad
12.06.2019 9:45
Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym

Mam też dla Was niespodziankę 😀 15% zniżki na nieprzecenione produkty dostępne na zwilling.pl Wystarczy, że skorzystacie przy zakupach z kodu rabatowego SlodkieOkruszkiZwilling Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 1 kajzerka 0,5 dużej cebuli (druga połowa do sosu) 1 jajko mleko do namoczenia kajzerki sól i pieprz do smaku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mąka do obtoczenia pulpetów olej do podsmażenia Na sos: około 220 g pieczarek 0,5 dużej cebuli 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pieprz i sól do smaku około 2-2,5 szklanki bulionu Rady: Sos pieczarkowy u mnie jest dość rzadki (dolałam dziś ciut za dużo bulionu ;)), ale Wy możecie go spokojnie mocniej zagęścić. Możecie w niej przygotować wspomniane pulpeciki z pieczarkami, gulasz, piersi z kurczaka w śmietanowym sosie, sos z kaszą, a nawet najróżniejsze warzywne placki i placuszki. Jeśli chcecie przygotować obiad dla większej rodziny lub na dwa dni użyjcie podwójnych porcji (1 kg mięsa mielonego z szynki, 2 kajzerki, 2 jajka itd). Dlatego dziś przy okazji wpisu chciałabym polecić Wam również wspaniałą patelnię i inne garnki, które możecie nabyć na stronie zwilling.pl Od zawsze wybierałam wyłącznie patelnie i garnki sprawdzonych producentów, takie które posłużą mi na lata. Następnie dolewamy około 0,5 szklanki bulionu (z gotowania pulpetów), szybko mieszamy tak by nie było grudek i przelewamy całość do garnka z pulpetami. Na Waszą prośbę na blogu pojawia się coraz więcej takich propozycji. Drugą połowę cebuli kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju (około 2 łyżki). Pulpeciki rumienimy z każdej strony (na rozgrzanym oleju). Dziś polecam Wam kolejny przepis na pyszny, szybki obiad dla całej rodziny. Kajzerkę rwiemy na kawałki i moczymy w mleko, odciskamy (tak by dalej była wilgotna). Moją ulubioną jest ta przedstawiona poniżej (choć oczywiście używam również płytszych patelni lub garnków z pokrywkami). Z masy formujemy pulpeciki i każdy obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy). Wyciągamy na chwilę z naszej patelni. Pulpeciki z szynki w sosie pieczarkowym. Ja przeważnie przygotuje ich większą ilość dzięki temu oszczędzam i mam obiad na dwa dni 😉 Delikatne pulpety z szynki w prostym sosie pieczarkowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pulpeciki-z-szynki-w-sosie-pieczarkowym/