Ciasto Pysznotka

Ciasta
10.06.2019 13:03
Ciasto Pysznotka

Składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka 3 pełne łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii 200 g masła (temp. pokojowa) 1 puszka ananasa 1 szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Składniki na kruche ciasto (blacha 33×23 cm): 500 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 6 żółtek Wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść ciasto (używam robota kuchennego). Dodatkowo: 450-500 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich lub pekan Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, ciągle miksując. Wbrew pozorom nie jest trudne, ani bardzo czasochłonne do przygotowania za to efekt końcowy zadowoli każdego : ) Dwa blaty kruchego ciasta z powidłami, bezą i orzechową posypką, przełożone aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem ananasa. Składniki na bezę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Obie blachy przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg ) piekarnika i piec przez ok. 40 minut, uważając, aby orzechy zbyt mocno się nie przypiekły – w razie potrzeby przykryć blachy papierem do pieczenia. Na przygotowane na blachach ciasto przełożyć powidła, następnie bezową pianę, całość posypać posiekanymi orzechami. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i osączone z nadmiaru soku kawałki ananasa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-pysznotka/