SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z WINEGRETEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Agnieszka
Sałatki
12.06.2019 8:19
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z WINEGRETEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Sos winegret 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy dijon lub deserowej lub miodowej 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki mielonej lub utartej w moździerzu kolendry Przygotowanie: Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut (tu uwaga, czas gotowania może być dłuższy, gdyż bywają młode ziemniaki nadzwyczaj uparte, które gotują się i 20 minut). Wsyp do słoiczka mieloną kolendrę, wlej 2 łyżki octu winnego, dodaj 2 łyżki musztardy, łyżeczkę miodu, wlej 4 łyżki oliwy zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj, do czasu aż całość zamieni się w gładką emulsję. Sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, fasolką szparagową i salami to idealna równowaga smaków i tekstury: młode, słodkie ziemniaki doskonale komponują się z kwaskowym winegretem, a chrupiąca rzodkiewka i rukola stanowią wspaniałe tło dla kremowych ziemniaków i fasolki. Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami i kukurydzą Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych Pęczek rzodkiewek 100 g, albo garść zielonej fasolki szparagowej Kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami lub chorizo 2 jajka Garść rukoli Kilka łyżek siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki, dymki Krok 2 W międzyczasie: – zalej jajka zimną wodą, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę, gotuj na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odcedź. – rozgrzej patelnię, wyłóż na nią plasterki salami lub chorizo, smaż około 10 minut, aż mocno się podpiecze z obydwu stron. Zagotuj pół litra wody, doprowadź do wrzenia, wrzuć do wrzątku fasolki, przykryj, zmniejsz temperaturę, gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Liczba porcji: 2 Sałatkę z młodymi ziemniakami najlepiej polać winegretem kiedy jest jeszcze ciepła, wtedy dressing wydobędzie z niej wszystkie smaki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-salatka-z-mlodych-ziemniakow-z-winegretem-miodowo-musztardowym/