Przepis
Składniki:
1/4 główki białej kapusty
1/4 małej główki czerwonej kapusty
2 średnie marchewki
1 mała lub 1/2 dużej czerwonej cebuli
Sos
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego (dałam cały kubeczek 125 g)
sok z jednej małej cytryny (lub 1/2 dużej)
około 1 płaskiej łyżki cukru (lub do smaku)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapusty umyć, oderwać twarde zewnętrzne liście i wykroić twardy trzon, drobno poszatkować i wrzucić do miski. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz pokrojoną bardzo drobno cebulę. Wszystkie składniki sosu zmieszać ze sobą i dodać do warzyw, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Sałatka najlepsza jest po jakimś czasie, jak składniki trochę się przegryzą.