Składniki (około 700 ml): 300 ml śmietanki 36% 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (7 g) lub ok. 2 łyżek domowego cukru waniliowego 1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowych lodów waniliowych, bez użycia maszyny : ) U mnie w domu robiło się je bez dodatku jajek (muszę sprawdzić przepis u mamy i podam Wam też tamtą wersję ; ), ale te nadesłane przez Aśkę również są super! W innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę, a w kolejnym żółtka z przegotowaną wodą i cukrem, do uzyskania prawie białej masy. Trochę je zmodyfikowałam, stanowią bazę pod dowolny smak i już zamarzyły mi się truskawkowe albo z dodatkiem oreo ; ) Zawsze kiedy przesyłacie mi Wasze sprawdzone przepisy jest mi bardzo miło : )