Składniki: - ½ szklanki ryżu - 200 g surowych krewetek (oczywiście mogą być mrożone) - ½ ogórka - 1 pęczek rzodkiewek - 1 marchew - Kilka liści sałaty - Kilka plastrów glonów nori (opcjonalnie) - 4 łyżki marynowanego imbiru - 1 łyżka cukru - 1 łyżka octu ryżowego lub winnego - ½ łyżeczka soli - 2 łyżki oleju - 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Liczba porcji: 2 Domowe sushi dla leniwych Sushi bez zawijania, czyli sushi dla leniwych, to nasz stary patent na jedno z naszych ulubionych dań restauracyjnych – na naszym blogu znajdziecie kilka takich przepisów. Domowe sushi to prosty patent dla amatorów sushi, którzy nie mają czasu, umiejętności, chęci (niepotrzebne skreślić), żeby w domu zawijać zgrabne rolki w glony nori. Domowe sushi bez zawijania zrobicie w 25 minut, a jeśli wieczorem ugotujecie ryż, całość możecie rano przed pracą poskładać w 10 minut. Jeśli ich nie macie, obejdzie się, ale warto je kupić, trzymać w lodówce, ponieważ nadają sałatce z sushi tego specyficznego, morskiego posmaku. Przygotowanie klasycznego sushi, zwijanego w glony nori, oczywiście nie jest zadaniem nie do wykonania, ale zabiera trochę czasu. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wyłóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zdejm z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, żeby je osączyć z tłuszczu. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż, znowu zagotuj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Odkryj rondelek i przemieszaj ryż widelcem, żeby go spulchnić i uwolnić parę jaka w nim się nagromadziła.