Tort Number Cake

Ciasta
10.06.2019 12:55
Tort Number Cake

Składniki na kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 250 g zimnego masła masła 100 g cukru pudru 1 jajko (wielkość L) 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii szczypta soli Składniki na krem: 900 ml śmietany kremówki 30%, dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone, dobrze schłodzonego 2 łyżki cukru pudru ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii Do przygotowania nie potrzebujecie specjalnej formy, cyfry wycinamy korzystając z przygotowanych szablonów (np. takich), wydrukowanych na kartce A4 lub innym formacie, na którym nam zależy : ) Dodać cukier puder, jajko, szczyptę soli, ekstrakt z wanilii i szybko zagnieść ciasto (korzystam z z robota kuchennego). Przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskać krem na kruche ciasto, a następnie bardzo ostrożnie przykryć kolejnym kruchym blatem. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 180ºC i piec przez około 13 – 16 minut lub do zarumienionych brzegów. Pierwszą rozwałkować na papierze do pieczenia, na grubość około 4 mm, w razie potrzeby lekko podsypując mąką. Ciasto, które zostanie po wycięciu każdej cyfry można wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek np. do ozdoby ciasta lub zamrozić. Przed pieczeniem nakłuć schłodzone ciasto w kilku miejscach widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Ponownie schłodzić w lodówce (razem z blachą) przez ok. 60 minut. Idealny również dla dzieci, które nie przepadają za klasycznymi, ciężkimi tortami z dużą ilością kremu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/tort-number-cake/