SKŁADNIKI Nadzienie: 750 ml pełnotłustego mleka skórka z 1 niewoskowanej cytryny lub pomarańczy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego 2 jajka + 2 żółtka 100 g cukru 50 g drobnej semoliny lub kaszy manny (4 łyżki) 30 g mąki kukurydzianej, opcjonalnie pszennej (3 łyżki) szczypta kurkumy (opcjonalnie) Czasami piecze się duże placki, które dopiero później się kroi na porcje, a niekiedy przygotowuje się coś na kształt spłaszczonych cygar lub saszetek. Dodatkowo: 250 g ciasta filo (8-10 arkuszy) 100 g masła cynamon do oprószenia cukier puder do oprószenia (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Nadzienie Mleko przelej do garnka, włóż skórkę obraną z pomarańczy (bez białej części) oraz laskę cynamonu i zagotuj. W tym czasie ubij jajka oraz żółtka wraz z cukrem, semoliną i mąką kukurydzianą (możesz dodać również odrobinę kurkumy dla koloru) na gęstą pastę. Przede wszystkim cudowne listkujące się ciasto filo, które skrywa delikatne budyniowe nadzienie na bazie semoliny aromatyzowane cynamonem, wanilią oraz skórką cytrynową lub pomarańczową. Bougatsę jada się zwykle na śniadanie z filiżanką kawy, albo na podwieczorek. Każda taka bougatsa jest przygotowana z jednego arkusza ciasta filo złożonego kilkukrotnie, co po posmarowaniu masłem, daje efekt cudownie listkujących się warstw. Po wlaniu całego mleka i połączeniu go z jajkami płyn przelej z powrotem do garnka i wstaw na mały ogień. W związku z tym, że pozostało teraz głównie wspominanie ich ze zdjęć, ja wyjątkowo często wracam pamięcią do smaków, które miałem okazję próbować w różnych miejscach. Jedną z potraw, która niedawno mi się przypomniała jest bougatsa (gr. μπουγάτσα), którą przed wieloma laty jadłem w Salonikach. Sam deser, jak na Greków, nie jest bardzo słodki i stanowi fantastyczną przekąskę o każdej porze dnia. Przygotowanie bougatsy jest bardzo proste; o ile skorzystamy z gotowego ciasta filo. Z mleka wyjmij skórkę pomarańczową lub cytrynową oraz cynamon i dodaj ekstrakt waniliowy. Ja wolę tę drugą opcję – ciastko wygląda wtedy schludniej, a krem nie wypływa na boki przy krojeniu. 😉 Po zrobieniu nadzienia, deser formuje się na różne sposoby. Przed użyciem do bougatsy polecam krótko go zmiksować na wolnych obrotach, aby nie miał grudek. Arkusz ciasta filo połóż na blacie i posmaruj masłem.