A zatem kolby w dłoń i gotujemy! 🙂 SKŁADNIKI - 3 kolby kukurydzy - 1 por (biała część) - 1 pęczek szczypiorku - 5 suszonych pomidorów - 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami - 2 listki laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżeczka papryki wędzonej - szczypta płatków chili - odrobina gałki muszkatołowej - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE - Kukurydzę umyj i obierz. Jednym z moich ulubionych na to sposobów jest właśnie chowder kukurydziany, czyli kremowa i aromatyczna zupa znana z kuchni anglosaskiej. Mój przepis bazuje na recepturze Marty Dymek, która jak nikt inny potrafi tak zweganizować każdy tradycyjny przepis, że jest o niebo lepszy od oryginału. (Najłatwiej jest postawić kukurydzę w pionie i ostrym nożem ciąć z góry na dół). Idealna na pożegnanie lata, póki jeszcze na straganach możemy odnaleźć kolby słodkiej kukurydzy. Według mnie najlepszy chowder to ten przyrządzony na mleku kokosowym z suszonymi pomidorami zamiast boczku.