Smacznego ! Składniki na 2 pizze po 20 cm Zaczyn: - 12 g drożdży świeżych - 1/2 szkl wody - 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: - 1 i 1/2 szkl mąki pszennej - szczypta cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oliwy np. smakowej bazyliowej Sos: - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, - szczypta cukru - 1 łyżka śmietanki 30 % Dodatki: - szynka - oliwki - ogórek kiszony - zielony groszek konserwowy - ser feta - mozzarella - ser żółty tarty 1. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać. Ciasto jest dość cienkie, lekko chrupiące, możemy z niego oczywiście przygotować jedną dużą pizzę lub na przykład cztery małe, albo podwoić ilość składników i nakarmić większą część rodzinki :) Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki. 5. Ciasto dzielimy na 2 kawałki i wałkujemy na cienkie placki. Całość zagniatam przez około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. Całość zagniatam przez około 5-7 min. Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny) Składniki na 2 pizze po 20 cm Zaczyn: 3.