Niczego nie ujmując botwince, chłodnik to nie musi być zupa na bazie kefiru z pływającymi w niej farfoclami:) Niektóre z proponowanych przez nas chłodników mają jeszcze jedną cechę: równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Cechą charakterystyczną chłodników jest to, że zazwyczaj są bardzo łatwe do zrobienia, nie wymagają specjalnych umiejętności i nie zabierają dużo czasu. Być może kojarzą im się z nieśmiertelnymi botwinkami, wspominanymi na wstępnie, które kiedyś królowały w każdej stołówce. Zobacz przepis Ekspresowy chłodnik ze szczawiu z młodymi ziemniakami: kwaskowy, orzeźwiający, sycący i przyjemnie zimny:) Dobrym sposobem na menu na gorące dni są chłodniki. Super prosta zupa-krem, chłodnik, znana na całym świecie, pożywna, zdrowa i bardzo prosta. Zupa doskonale smakuje na ciepło i na zimno .Zobacz Przedstawiamy Wam pięć przepisów na pyszne, kremowe, chłodzone zupy, łatwe do zrobienia, sycące i odświeżające. To nie jest pomidorowa na zimno!:-) Z chłodnikami jest tak, że jedni je uwielbiają inni kręcą nosem. Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Za oknem upał taki, że jeść się nie chce, tylko pić. Polecamy Wam siedem przepisów na niestandardowe chłodniki.