Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami

Magdalena
Obiad
04.03.2019 10:32
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami

Miłego dnia 😀 Składniki: Na kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Na sos: około 0,5 kg pieczarek 2 pełne łyżki posiekanego koperku 1 mała cebula około 60 g kabanosów – u mnie kabanosy w stylu neapolitańskim Maestro Henryk Kania około pół szklanki śmietanki 30% pieprz i sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym pomysłem na obiad. Tak przygotowany sos pieczarkowy z kabanosami możecie też śmiało podać z makaronem, placuszkami ziemniaczanymi, a nawet jakąś kaszą. U nas dziś w wersji z kluskami śląskimi, które po prostu uwielbiamy 😀 Następnie doprawiamy solą, dodajemy pokrojone kabanosy i jeszcze chwilę smażymy (z 2-3 minuty). Kluski śląskie z sosem pieczarkowym i kabanosami, to danie które uwielbia moja rodzina. Prosto, pysznie z zaskakującym dodatkiem kabanosów, które wzbogacają całą potrawę nadając jej wyjątkowego smaku. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotujemy je około 2 minut. Dokładamy teraz odłożone ziemniaki, wbijamy 1 jajko i solimy (około 1 łyżeczkę). Sos: Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie w plasterki. Dolewamy śmietanę (jeśli wolicie gęstsze sosy możecie jej dodać mniej), pokrojony koperek i doprawiamy całość pieprzem i solą. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formujemy w dłoniach kluski (kuleczki).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym-i-kabanosami/