ŚRODA: SPAGHETTI Z SOSEM AL RAGU

Agnieszka
Makarony
05.06.2019 8:43
ŚRODA: SPAGHETTI Z SOSEM AL RAGU

ze strony Greatitalianchefs.com Polecamy ciekawy i oryginalny przepis na sos al ragu z makaronem z dyni Składniki: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonego indyka Kilka plastrów prosciutto lub boczku 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki) 1 cebula 500 ml passaty pomidorowej ½ szklanki wytrawnego wina ½ szklanki mleka 2 łyżki masła Sos al ragu, albo sos bolognese, jak bywa nazywany to pyszny, bardzo gęsty sos powstały w skutek procesu długiego duszenia. Jest sos al ragu, czyli sos mięsny, długo duszony z warzywami. Przełóż rondel z powrotem na palnik, wyłóż na nią 2 łyżki masła, a gdy się roztopi wsyp posiekaną cebulę, marchew i selera. Krok 2 Rozgrzej rondel, włóż do niego posiekane proscitto, smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę, a gdy mięso nie będzie już czerwone dodaj do niego indyka. Al ragu jest jedną z tych potraw, które świetnie smakują podane od razu, ale jeszcze lepie następnego dnia. Wlej pół szklanki czerwonego wina, zamieszaj i zaczekaj aż płyn odparuje, wtedy wlej do sosu pół szklanki mleka, zamieszaj, gotuj chwilę. Wymieszaj dobrze całość, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 40 minut, a najlepiej 2 godziny. We włoskich książkach kucharskich próżno szukać przepisu na sos bolognese, bo nie ma takiego sosu. Przepis na sos al ragu pochodzi Dlatego sos najlepiej nastawić sobie w domu wieczorem, niech się dusi. Najważniejszy w robieniu al ragu jest właśnie czas. Sos świetnie nadaje się do mrożenia, dlatego warto przygotować większą liczbę porcji i zamrozić. Ważne jest to, że sos jest przepyszny: pachnący, soczysty i delikatny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-spaghetti-z-sosem-al-ragu/