Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju i podsmażamy na nim ziemniaki przez około 5 minut z każdej strony. Hiszpańska tortilla z ziemniakami Składniki: ok. 4-5 sztuk ziemniaki niewielka cebula 1 sztuk jajka 5 szczypta oregano sól pieprz Instructions Cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie na patelnie wlewamy jajka i całość podsmażamy przez kilka minut, aż jajka się zetną i możliwe będzie przewrócenie omletu na drugą stronę. Tortilla de patatas na Półwyspie Iberyjskim jest charakterystyczną dla tego rejonu odmianą omletu przygotowanego z dodatkiem ziemniaków i (opcjonalnie) innych dodatków jak cebula, chorizo czy lokalna hiszpańska szynka Jamón Serrano. Hiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania, którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację. Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się z zupełnie innym znaczeniem słowa tortilla.