Składniki 300 g piersi z kurczaka 150 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki serka mascarpone 200 g makaronu (najlepszy tutaj będzie makaron krótki, np. penne, fusilli, polecam razowy) 2 ząbki czosnku mała cebulka 5-6 gałązek świeżego tymianku i oregano (można zastąpić suszonymi) sól, pieprz oliwa z oliwek 3-4 łyżki startego twardego sera Może i nie jest to obiad fit, bo mascarpone ze śmietanką nie należą do lekkich produktów, ale od czasu do czasu taki mały grzeszek nie zaszkodzi. Na większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz zamarynowane mięso z ziołami i czosnkiem. Dodajemy także około 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i zioła (nie wszystkie, zostawiamy troszkę na później). Kiedy jest już al dente, to odcedzamy go i od razu wrzucamy na patelnię z sosem. Czas przygotowania: 25 minut Liczba porcji: 2 Przygotowanie Kurczaka kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miseczki. Jest szybki, prosty i jest milion sposobów na jego przygotowanie. Wszystko mieszamy, aby makaron dokładnie pokrył się pysznym i delikatnym sosem serowym. Tym razem będzie biało, bo sos do makaronu będzie śmietanowo-serowy. Korzystając z chwili wolnego, gotujemy makaron w osolonej wodzie.