Przepis
Hej :) Mam dla Was dzisiaj przepis na ciasto kakaowe z lekką pianką z dodatkiem Nestea cytrynowej, kawałkami brzoskwiń i gorzkiej czekolady. Tak mnie naszło, na takie właśnie ;)) Jest szybkie, mało pracochłonne i smaczne :)) Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do Nestea. Blaszka 24x34 cm
Składniki na biszkopt:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
5 łyżek kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Jak białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypujemy do reszty. Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut do tzw."suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na piankę:
350 ml śmietany kremówki
2 serki mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
150 ml nestea cytrynowej
3 łyżki cukru pudru - można więcej
Dodatkowo:
1 1/2 puszki brzoskwiń
1 gorzka czekolada
2 łyżeczki żelatyny
Hej :) Mam dla Was dzisiaj przepis na ciasto kakaowe z lekką pianką z dodatkiem Nestea cytrynowej, kawałkami brzoskwiń i gorzkiej czekolady. Tak mnie naszło, na takie właśnie ;)) Jest szybkie, mało pracochłonne i smaczne :)) Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do Nestea. Blaszka 24x34 cm
Składniki na biszkopt:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
5 łyżek kakao
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Jak białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypujemy do reszty. Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut do tzw."suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na piankę:
350 ml śmietany kremówki
2 serki mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
150 ml nestea cytrynowej
3 łyżki cukru pudru - można więcej
Dodatkowo:
1 1/2 puszki brzoskwiń
1 gorzka czekolada
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone, cukier puder, nestea i żelatynę. Ja na chwilę wstawiłam do lodówki, żeby masa troszkę mi się zastygła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę brzoskwinie (część zostawiłam do zmiksowania) i czekoladę. Dodałam do masy i wyłożyłam masę na ciasto. Drugą część brzoskwiń zmiksowałam w blenderze, dodałam rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wylałam na piankę. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone, cukier puder, nestea i żelatynę. Ja na chwilę wstawiłam do lodówki, żeby masa troszkę mi się zastygła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę brzoskwinie (część zostawiłam do zmiksowania) i czekoladę. Dodałam do masy i wyłożyłam masę na ciasto. Drugą część brzoskwiń zmiksowałam w blenderze, dodałam rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wylałam na piankę. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.