Ciasto kakaowe z pianką

Ewelina
Ciasta
07.11.2014 22:22
Ciasto kakaowe z pianką

Przepis

Hej :) Mam dla Was dzisiaj przepis na ciasto kakaowe z lekką pianką z dodatkiem Nestea cytrynowej, kawałkami brzoskwiń i gorzkiej czekolady. Tak mnie naszło, na takie właśnie ;)) Jest szybkie, mało pracochłonne i smaczne :)) Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do Nestea. Blaszka 24x34 cm

Składniki na biszkopt:

5 dużych jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka octu

5 łyżek kakao

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Jak białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypujemy do reszty. Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut do tzw."suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na piankę:

350 ml śmietany kremówki

2 serki mascarpone

4 łyżeczki żelatyny

150 ml nestea cytrynowej

3 łyżki cukru pudru - można więcej

Dodatkowo:

1 1/2 puszki brzoskwiń

1 gorzka czekolada

2 łyżeczki żelatyny

Hej :) Mam dla Was dzisiaj przepis na ciasto kakaowe z lekką pianką z dodatkiem Nestea cytrynowej, kawałkami brzoskwiń i gorzkiej czekolady. Tak mnie naszło, na takie właśnie ;)) Jest szybkie, mało pracochłonne i smaczne :)) Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do Nestea. Blaszka 24x34 cm

Składniki na biszkopt:

5 dużych jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka octu

5 łyżek kakao

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Jak białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypujemy do reszty. Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut do tzw."suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na piankę:

350 ml śmietany kremówki

2 serki mascarpone

4 łyżeczki żelatyny

150 ml nestea cytrynowej

3 łyżki cukru pudru - można więcej

Dodatkowo:

1 1/2 puszki brzoskwiń

1 gorzka czekolada

2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone, cukier puder, nestea i żelatynę. Ja na chwilę wstawiłam do lodówki, żeby masa troszkę mi się zastygła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę brzoskwinie (część zostawiłam do zmiksowania) i czekoladę. Dodałam do masy i wyłożyłam masę na ciasto. Drugą część brzoskwiń zmiksowałam w blenderze, dodałam rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wylałam na piankę. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone, cukier puder, nestea i żelatynę. Ja na chwilę wstawiłam do lodówki, żeby masa troszkę mi się zastygła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę brzoskwinie (część zostawiłam do zmiksowania) i czekoladę. Dodałam do masy i wyłożyłam masę na ciasto. Drugą część brzoskwiń zmiksowałam w blenderze, dodałam rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wylałam na piankę. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.