PONIEDZIAŁEK: UDKA W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ

Agnieszka
Obiad
27.05.2019 10:38
PONIEDZIAŁEK: UDKA W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ

Szybki, domowy keczup - Pół szklanki dobrej passaty - 2 łyżki miodu - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka słodkiej papryki - 1 łyżeczka suszonej cebuli - 1 łyżeczka suszonego czosnku Zrób keczup: połącz wszystkie składniki w miseczce (pół szklanki passaty, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, łyżkę słodkiej papryki i po łyżeczce susznej czebuli i czosnku) i energicznie wymieszaj. Glazura - 2 łyżki miodu - 2 łyżki musztardy dijon lub delikatesowej lub dowolnej Frytki pieczone (np. według tego przepisu) Składniki: - 0,5 kg podudzi - 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka pieprzu Liczba porcji: 2 Glazurowane udka w glazurze miodowo-musztardowej to najprostszy i najszybszy sposób na smacznego, przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami. Włóż do miseczki 2 łyżki miodu, dodaj do niego 2 łyżki musztardy. Przełóż z powrotem na tackę (odlej z niej sos jaki wytworzył się podczas pieczenia). Krok 3 Wyjmij udka z piekarnika, przestudź, następnie przełóż do głębokiej misy, polej glazurą, obtocz w niej dokładnie mięso. Glazurowane udka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem. Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. Świetny przepis na dobrze doprawionego glazurowanego kurczaka, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Podawaj z pieczonymi frytkami i surowką z kapusty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/poniedzialek-udka-w-glazurze-miodowo-musztardowej/