Składniki 2 kg jabłek (najlepiej sprawdzą się papierówki, szara reneta lub inne winne odmiany) 75 g mąki orkiszowej (może być pszenna lub inna) 250 g kaszy manny 60 g cukru / ksylitolu / erytrolu płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 50 g bardzo zimnego masła Czas przygotowania 20 minut Czas pieczenia 40 minut Wielkość formy tortownica o średnicy 24 cm lub kwadratowa foremka o boku 24 cm lub inna o podobnej objętości Liczba porcji ok. 15-16 Wartości odżywcze 100 g porcja (120 g) Kcal 142 170 B 1,9 2,3 W 27,7 33,24 T 2,7 Masło kroimy w cieniutkie paseczki (im zimniejsze masło, tym łatwiej uzyskać wiórki) i układamy je miejsce przy miejscu na wierzchu ciasta. Obliczone na podstawie wykorzystanych produktów Przygotowanie Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeszcze ciepła, z lodami i bitą śmietaną (no dobra, teraz zrobiło się mniej zdrowo i fit, ale jakże pysznie) smakuje wyśmienicie! Zatem i u mnie znowu o niej będzie, ale tym razem w błyskawicznej i zdrowszej wersji. Teraz układamy ponownie 1/3 sypkich składników, połowę jabłek, cynamon i resztę suchej mieszanki.