Jogurtowe ciasto z truskawkami

Katarzyna

Ciasta

24.05.2019 18:42

Jogurtowe ciasto z truskawkami

▪ 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej▪ 2 jajka*▪ 200 g jogurtu naturalnego*▪ półtorej łyżeczki proszku do pieczenia▪ pół łyżeczki sody▪ 125 g masła roztopionego▪ 500 g truskawek▪ 100 g słodzika/cukru*składniki w temperaturze pokojowej1. Czy wiedzieliście, że w zwykłej pszennej jest tylko 2 g błonnika a w pszennej pełnoziarnistej aż 15 g?! Ja sama kupuje tylko na targu u znajomych handlarzy, bo mam pewność, że to są ich owoce, prosto z ich działki. Tak samo, jak ich wielkość jest dość naciągana, bo normalna truskaweczka jest wielkości małego orzecha włoskiego a te duże .. no cóż, wielkości filiżanki do espresso. Moje ciasto wyszło dość ciemne, a to dlatego, że dodałam mąki pszennej, ale pełnoziarnistej, bo zwykłej białej nie używam. Do sklepowych nie mam zaufania, bo nie raz zawiodłam się na jakości i smaku. Na wierzch wciskamy parę truskawek i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Sezon na truskawki już się zaczął i możemy dostać je w sklepach czy targach.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2019/05/jogurtowe-ciasto-z-truskawkami.html