U mnie z racji pory roku maliny mrożone... ciasto kruche: 1,5 szkl maki pszennej 150g masła 1 żółtko (białko odkładamy) 150g masła 1 żółtko (białko odkładamy) szczypta soli 100g cukru 2 łyżki lodowatej wody krem: 250g serka mascarpone 200ml słodkiej śmietany 30 lub 36% ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym 50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej dodatkowo: 100g cukru 2 łyżki lodowatej wody krem: 250g serka mascarpone 200ml słodkiej śmietany 30 lub 36% ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym 50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej dodatkowo: maliny galaretka owocowa 1,5 szkl wody do rozrobienia galaretki 1,5 szkl wody do rozrobienia galaretki Wszystkie składniki szybko zagnieść; wyłożyć formę (u mnie 26cm) ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać już łyżką. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to położyć maliny; zalać tężejąca galaretką. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać już łyżką. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to położyć maliny; zalać tężejąca galaretką.