Następnie wrzuć buraczki i gotuj przez następne 5 minut, na koniec dodaj liście i łodygi botwinki, dopraw majerankiem, 2 łyżeczkami octu, pieprzem i solą do smaku – gotuj wszystko na małym ogniu przez około 15 minut. Botwinka 1 litr bulionu pęczek młodej botwinki 200 g świeżych warzyw pokrojonych w słupki ( marchew,pietruszka,seler) 3 łyżeczki octu szczypta świeżo zmielonego pieprzu sól majeranek 3 łyżki śmietany 18% Botwinkę dokładnie umyj i oczyść. Ziemniaczane rozetki 1/2 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1/4 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Do gotującego się bulionu wrzuć warzywa pokrojone w słupki – gotuj przez około 10 minut.