Izraelski hummus

Łukasz
Przekąski
13.05.2019 20:35
Izraelski hummus

Izraelski hummus Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) SKŁADNIKI Izraelski hummus: 250 g suchej ciecierzycy* 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g pasty sezamowej tahini sok z 1 cytryny 3-4 ząbki czosnku ok. 100 ml lodowatej wody sól do smaku Do podania: 1 łyżeczka zaataru z tego przepisu 2 łyżki pasty sezamowej tahini 1 słodka cebula ½ łyżeczki sumaku chlust oliwy z oliwek Pasta zhoug: garść kolendry garść natki pietruszki 1 ostra zielona papryczka chili 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Dodatki: świeży chleb pita (np. według tego przepisu) słodka cebula PRZYGOTOWANIE Izraelski hummus: Ciecierzycę namocz przez noc w dużej ilości zimnej wody. Gdy po raz pierwszy usiadłem w hummusiji Abu Hassan w Jafie, przeżyłem mały szok, otrzymując najpierw kawałki pokrojonej w ćwiartki cebuli, miseczkę z pikantną wodą jakby po kiszonych ogórkach i chlebki pita, a następnie dużą miskę idealnie gładkiego hummusu o kremowym kolorze. Wprawdzie cały czas korzystam z podobnej receptury, zmieniając czasami jedynie już ugotowane ziarna ciecierzycy na suszone, czy ilość pasty tahini w zależności od domowych zapasów, to od powrotu z Izraela trochę inaczej zacząłem go podawać. Dużo lepszy (według mnie) hummus jadłem później na Shuk Ha’Carmel w hummusji i właśnie z niej zaczerpnąłem sposób podania z pikantną pastą zhoug na bazie kolendry i ostrej papryki. Z jednej strony polej go porcją pasty tahini, a z drugiej 2-3 łyżkami pasty zhoug (resztę podaj w miseczce obok). Zwykle hummus serwowałem tradycyjnie na dużym talerzu lub w misce, polewałem go oliwą z oliwek i posypywałem sezamem, za’atarem, czy po prostu natką pietruszki. Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni w Tel Avivie, a tymczasem zapraszam Was po przepis na prawdziwie izraelski hummus na wypasie (z mnóstwem dodatków). Mimo swojej aksamitnej konsystencji miał on w sobie dużo niezmielonych ziaren ciecierzycy i podany był z pastą tahini, sumakiem, za’atarem oraz natką pietruszki. Ponieważ przepis na hummus był jednym z pierwszych na blogu (patrz: hummus klasyczny) i potrzebowałem jego rozróżnienia. W takiej formie każdy mógł go nabierać na ulubione pieczywo, czy kawałki pokrojonych w słupki warzyw. Kto pierwszy połączył ziarna ciecierzycy z sezamową pastą tahini, jest niemalże tak silnym konfliktem, jak izraelsko-palestyńska walka o terytorium. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj w trybie pulsacyjnym tak, aby powstała gęsta pasta, lecz poszczególne składniki nadal były widoczne. Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę przełóż do kielicha blendera lub robota kuchennego z przystawką z nożami. Podawaj z pokrojoną w ćwiartki cebulą oraz świeżym chlebem pita. Pisząc izraelski, już na wstępie wprowadzam pewien dysonans, ponieważ przynależność hummusu jest kwestią dość sporną — jest tak samo narodowym daniem Żydów, jak i Arabów. Wlej sok z cytryny, wrzuć obrane ząbki czosnku i miksuj przez kilka minut, aż składniki się rozdrobnią. Hummus od wieków jadali zarówno lewantyńscy i egipscy Arabowie, jak i Żydzi zamieszkujący Aleppo na terenie dzisiejszej Syrii, którym przypisuje się jego sprowadzenie do Jerozolimy. Wierzch posyp pozostałą ugotowaną ciecierzycą (możesz ją również połączyć z gotowym hummusem), posiekaną cebulą, zaatarem oraz sumakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/05/izraelski-hummus.html