Tort orzechowo-migdałowy

Ewa
Ciasta
11.05.2019 8:48
Tort orzechowo-migdałowy

Ciasto orzechowe: 10 żółtek 170 g cukru pudru 250 g mielonych orzechów (u mnie laskowe) 1 op. cukru wanilinowego Ciasto migdałowe: 10 białek 150 g cukru pudru 250 g mielonych migdałów sok z połowy małej cytryny Dodatkowo: marmolada morelowa 100-150 g czekolady 1-2 łyżki śmietanki 30% Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodam jeszcze, że na wierzchu tort posmarowany jest konfiturą morelową oraz udekorowany polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. Nie należy do najtańszych, ale na specjalne okazje, np na zbliżający się Dzień Matki, warto go przygotować. Na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu na zakupy w e-sklepie. i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika;) Oczywiście tort można przygotować na wszelakie okazje. Tym bardziej warto go zrobić, jeśli Wasza Mama uwielbia wszystko co z orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Tort jest bez masy, za to z dużą ilością jajek oraz mielonych orzechów i migdałów. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… Udostępnij Zapisz Dziś przepis na tort, wobec którego nie można przejść obojętnie. Jeśli chcecie możecie wykorzystać inny smak konfitury, np dostępną na stronie Manufaktura Wielkopolska konfiturę agrestową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2019/05/11/tort-orzechowo-migdalowy/