Zdrowe frytki z batatów 2 sposoby przygotowania: 1.sposób pierwszy – frytki z batatów wychodzą miękkie, mało chrupiące, błyskawiczne przygotowanie Bataty obieramy ze skórki i kroimy na kształt tradycyjnych frytek. 2. sposób drugi – chrupiące frytki z batatów – dłuższe przygotowanie Bataty myjemy przy użyciu ostrej gąbki, bez obierania i kroimy na tradycyjne frytki. Zdrowe frytki z batatów to moje odkrycie, z którego jestem nadzwyczaj dumna, choć przyznam się, że początkowo moje dzieci podeszły do nich sceptycznie. Nalewamy na dłoń olej i smarujemy frytki z batatów, jednak w ilości minimalnej, aby nie skapywał. Zdrowe frytki z batatów czyli ze słodkich ziemniaków są doskonałym pomysłem na obiad. 9 a jak wiadomo, większości z nas tradycyjne frytki, zwłaszcza te kupione w znanych fast foodach robią misz masz w żołądku, jeśli spożywamy je zbyt często). Bataty pieczemy około 18 minut, pod koniec doglądając ich miękkości (można sprawdzić widelcem), bacząc na końcówki frytek, aby się nie zaczerniły. Bataty pieczemy około 18 minut, pod koniec doglądając ich miękkości (można sprawdzić widelcem), bacząc na końcówki frytek, aby się nie zaczerniły. Frytki z batatów są moim najnowszym odkryciem, który zajadam 2 x w tygodniu. Kładę nasze zdrowe frytki z batatów na wyłożonej pergaminem (papierem do pieczeni) Kładę nasze zdrowe frytki z batatów na wyłożonej pergaminem (papierem do pieczeni) Nie rozmrażam frytek z batatów tylko namaszczam je oliwą i przyprawami (sól, zioła prowansalskie i dodatkowo jeszcze bazylia, można dodać pieprz).