Składniki: Sposób wykonania: - 3 jajka- pół szklanki cukru- szczypta soli- 1/3 szklanki mąki pszennej- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- odrobina różowego barwnika lub soku z buraka- 3 białka- szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego- garść posiekanych orzechów włoskich300 ml śmietanki kremówki 30%- opakowanie serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru1) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczypta soli na puszystą pianę, dodajemy cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy je wzdłuż na 2 blaty4) 3 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do połączenia2) Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy w miseczce, a następnie dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Krem ze śmietanki i serka mascarpone świetnie komponuje się z bezą oraz biszkoptem, dlatego postanowiłam połączyć wszystko w jedną całość. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim kształt tortownicy, w której piekliśmy biszkopt. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny lub ocet winny i mieszamy do połączenia składników5) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 -150 stopni na programie z termoobiegiem.