Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem

Agata
Śniadania
10.05.2019 8:24
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem

Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku garść listków młodego szpinaku 3 duże wiejskie jajka 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki nasion kuminu olej do smażenia sól pieprz płatki chili posiekana pietruszka posiekany szczypior czosnkowy lub Wasze ulubione dania Wykonanie: Mrożony groszek wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę -, które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać z makaronem, upiec w pizzy... Czosnek obieramy i drobno siekamy, wrzucamy go na rozgrzany olej na patelni i chwilę przesmażamy. W warzywach na patelni robimy 3 dołki, w które wbijamy jajka. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. W międzyczasie odcedzamy groszek, dodajemy go do szparagów wraz z listkami szpinaku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/05/zielona-szakszuka-ze-szparagami-i.html