Kajmakowy sernik na zimno Składniki: na spód: 150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane) 50g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 400g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie 200ml śmietanki 30% 50ml mleka 250g kajmaku (masy krówkowej) 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczka esencji waniliowej czekoladowe kulki lub wiórki do dekoracji Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło i kakao, zmiksować do uzyskania kruszonki. Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego stężenia (na ok 3 godziny). Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do napęcznienia. Tak bardzo nam posmakowała, że kolejną wariacją był sernik na zimno o smaku kajmakowym. Twaróg i kajmak zmiksować na gładką masę, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. A wszystko zaczęło się od paschy, którą zrobiłam na Wielkanoc.