sernik wiosenny z ricottą

Ciasta

08.05.2019 16:11

sernik wiosenny z ricottą

Składniki na formę 18cm masa serowa 500 g twarogu półtłustego zmielonego 150 g serka ricotta 2 jajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki masa Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. To własnie ten mały sernik stał się dla wielu pań inspiracją i zostałam wielokrotnie proszona o jego upieczenie w większej wersji. Jest lekki, bardzo kremowy, kilka delikatnych nut smakowych przewija się przez niego, ale w bardzo subtelny sposób. A ja w ferworze wypieków na różne okoliczności: komunie, chrzty i urodziny. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze przez 40 min. Próbujcie przepis i niech taki wiosenny sernik zagości na Waszych stołach i talerzykach! Sernik studź w uchylonym piekarniku.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rajdlapodniebienia.pl/index.php/2019/05/08/sernik-wiosenny-ricotta/