BURGERY Z PORTOBELLO

Agnieszka
Przekąski
30.05.2018 6:27
BURGERY Z PORTOBELLO

Portobello to port w Panamie, kiedyś strategiczne miejsce w tamtym regionie świata zdobyte i zniszczone przez Anglików w XVIII w. w czasie tzw. wojny o ucho Jenkinsa toczonej z Hiszpanią. Liczba porcji: 2 Poznajcie burgery z portobello Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk każdej jesieni i każdy grzybiarz, kiedy już ususzy co ma ususzyć, robi sobie porządnego kotleta z siekanych, albo mielonych ugotowanych grzybów. Trzeba tylko grzyby upiec w piekarniku z dodatkiem sera pleśniowego i cebulki, która, wymieszana z octem balsamicznym, karmelizuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Przez cały rok świetne burgery można robić z portobello, dużych brązowych grzybów, które z łatwością kupicie w supermarkecie. Składniki: 2 czerwone cebule pokrojone w paski 4 grzyby portobello 1 łyżka oleju 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka suszonego tymianku 2 duże ciabatty 25 g pleśniowego sera W Londynie na północy Notting Hill jest znany uliczny targ przy Portobello Road, ale to chyba nie od niego grzyby wzięły swoją nazwę. A zatem jesli chcecie w prosty sposób przenieść się do kulinarnego nieba – burger z portobello to coś dla Was. Takie rzeczy jednak tylko w szczycie grzybobrania, bo przez resztę roku, kiedy grzyby są droższe od kawioru o takim rozpasaniu można zapomnieć. Gorąco polecamy Wam ten przepis jako sposób na szybki i mało kłopotliwy lancz do zjedzenia w domu lub zabrania do pracy. Wstaw do piekarnika na 5 minut, albo do czasu, aż ser zacznie mocno bulgotać na grzybach. Pokrojone cebule wyłóż na tackę do pieczenia, wymieszaj z 4 łyżkami octu winnego. Jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych grzybów na świecie. Portobello jest bardzo smakowitym grzybem, z niemałą zawartością składników odżywczych i śladowymi ilościami substancji wykorzystywanych do produkcji paliwa rakietowego:-) Mięsożercy generalnie krzywo patrzą na wszystkie wegetariańskie hamburgery i często jest to krzywdząca postawa, bo warzywne burgery potrafią być świetne. Szczególnie jeśli nie lubicie nidy w kuchni i macie ochotę na wyrafinowany smak! W przypadku burgerów z portobello to coś więcej! Na spodniej części połóż sałatę a na niej portobello. Przekrój ciabatki na płowy w poprzek, a potem każdą część wzdłuż. Ułóż grzyby na cebuli spodem kapeluszy (czyli tam gdzie jest nóżka) do góry. Portobello najlepiej przyrządzać w całości, smażąc lub piekąc całe kapelusze. W tym czasie cebula powinna ładnie się przypiec i skarmelizować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/burgery-z-portobello/