Spróbujcie 🙂 Składniki: – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 130ml mleka – 130ml wody – 75g masła – 1op drożdży instant (7g) – 1 łyżeczka soli – sezam/mak/siemię lniane do posypania wg uznania Smacznego 🙂 Bułeczki maślane z chrupiącą skórką Bułeczki maślane z chrupiącą skórką Bułeczki maślane z chrupiącą skórką Please follow and like us: Like this: Like Loading... W ten sposób przygotowane bułeczki posypać ulubionymi ziarnami (u mnie sezam), zrobić dowolne nacięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 25-30 minut. Zagniecione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części po około 70g i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Jednocześnie zagotować wodę w dużym, szerokim garnku ( ja robiłam w dużej, wysokiej patelni), dodać sodę i wymieszać. Są idealne na śniadanie i na małą przekąskę w ciągu dnia.