Spróbujcie 🙂 Składniki: – 600g żeberek (wysokich, mięsnych) – 5 ząbków czosnku – 1,5 papryczki chili – 1 łyżka garam masali – 1,5 łyżki miodu – 2 łyżki oleju sezamowego – 2 łyżki sosu worcester – 2 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżka ciemnego sosu sojowego – 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej – 1 łyżeczka kurkumy – sól i pieprz wg smaku Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyścielić (podwójnie!) papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, polać marynatą, przykryć papierem i piec przez około 80 minut, po tym czasie zdjąć papier, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut. Czosnek obrać, papryczki chili pokroić w krążki i utrzeć w moździerzu na gładką masę razem z czosnkiem, przełożyć do miski, dodać resztę składników marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, natrzeć dokładnie marynatą, włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do lodówki na minimum 5h.