Nadmiary idelnie nadają się do zamrożenia i wykorzystanie w miarę potrzeby 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego ( z tego przepisu) sól, pieprzszczypiorek1 białko2 łyżki mleka2 łyżki ziaren słonecznikaPrzygotowanie: SMACZNEGO ! Bułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka miodu/cukru 3/4 łyżeczki soli 1 jajko + 1 żółtko 50 g masła Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Dodatkowo: 1 białko 2 łyżki mleka 2 łyżki ziaren słonecznika Przygotowanie: ciasto drożdżowe o pomniejszoną ilość składników jw. zrobić wg tego przepisu. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Pociąć ostrym nożem na kawałki szerokości około 3-5 cm i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.