Składniki: Na biszkopt: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 900 g. serka homogenizowanego jabłecznikowego. śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 3 dowolne galaretki ( u mnie truskawkowe, na życzenie syna) Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli. Jeśli chodzi o serniki na zimno z serków homogenizowanych, ten będzie moim ulubionym. Zawsze robiłam z serków waniliowych, ale z jabłecznikowych... Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Miałam w domu serki jabłecznikowe, z krótką datą ważności. Galaretki przygotować, według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Do głowy przyszedł mi sernik na zimno. Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach. Śmietanę ubić, dodać cukier puder, ubijać jeszcze chwilę. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.