Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników, a później, bułki wyrastają już na blaszce. Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników, a później, bułki wyrastają już na blaszce. Składniki: 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 30 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 500 g. Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami na gładkie ciasto. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami, żeby połączyło się z mąką. Ja zrobiłam to, przeciętym wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie. Piec w temperaturze 210 stopni, 15-20 minut. W tym tygodniu w grupie Domowa Piekarnia, wypiekamy pieczywo z makiem.