Rurki z ciasta francuskiego

Ewelina
Przekąski
05.12.2013 9:32
Rurki z ciasta francuskiego

Przepis

Składniki

Ciasto:

- 50 dkg mąki

- 25 dkg masła

- 0,25 l śmietany

- cukier waniliowy

Krem budyniowy:

- 2 szklanki mleka

- 1 torebka budyniu śmietankowego

- 1 kostka masła

- 1/2 szklanki cukru (około)

Etapy przygotowania

CIASTO

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać plasterki masła dokładnie posiekać nożem, dodać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić (śmietana i masło przed użyciem winny być ochłodzone). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto cienko rowałkowujemy, kroimy na paski ok. 2 cm i nawijamy na foremki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch żółtkiem i posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.

KREM BUDYNIOWY

Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Wystudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej.

Po wystudzeniu rurek każdą nadziewamy kremem budyniowym.