Przepis
Składniki
Ciasto:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg masła
- 0,25 l śmietany
- cukier waniliowy
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 1 torebka budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru (około)
Etapy przygotowania
CIASTO
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać plasterki masła dokładnie posiekać nożem, dodać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić (śmietana i masło przed użyciem winny być ochłodzone). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto cienko rowałkowujemy, kroimy na paski ok. 2 cm i nawijamy na foremki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch żółtkiem i posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
KREM BUDYNIOWY
Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Wystudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej.
Po wystudzeniu rurek każdą nadziewamy kremem budyniowym.