CIASTO FIONA

Beata
Ciasta
06.05.2019 10:37
CIASTO FIONA

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 250 ml domowego soku malinowego 450 ml wody 2 budynie malinowe bez cukru (każdy po 40 g) cukier (ja nie dawałam, bo sok malinowy był na tyle słodki, że nie było takiej potrzeby) Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 300 ml wrzątku) fix do ubijania śmietany 2 łyżku cukru pudru (ja nie dałam) Na masę budyniową układamy delicje (galaretką do góry), na delicje wykładamy naszą masę śmietanową i wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 1 galaretka malinowa około 250 g delicji malinowych Biszkopt: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Masa śmietanowa: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy. Mam dla Was przepis na pyszne lekkie ciasto, które zachwyci na pewno dzieci. Masa budyniowa: 1. 300 ml wody łączymy z sokiem i zagotowujemy. Jak zacznie tężeć, ale tak lekko wylewamy ją na nasze ciasto. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby wszystkie warstwy dobrze nam stężały. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Jak woda z sokiem zacznie się nam gotować wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Jak nam całkowicie wystygnie to nasz budyń przekładamy na biszkopt. Nie mogę zrozumieć dlaczego to ciasto nazywał ktoś Fiona, bo była ona zielona jak Szrek, ale niech będzie. Miłego dnia :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być zwykły) W pozostałych 150 ml rozpuszczamy dynie. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), zrobiłam swój biszkopt, który mi zawsze wychodzi i lekko zmodyfikowałam.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/05/ciasto-fiona.html