Polecam 🙂 Składniki: – 350-370g mąki pszennej (u mnie tortowa) + mąka do podsypania przy wałkowaniu – 55g masła – 125ml kefiru – 125ml śmietany (u mnie 12%) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka cukru – 1 łyżeczka sody oczyszczonej Nadzienie: – 150g sera feta – 150g sera żółtego (u mnie gouda) – 150g twardej mozarelli – 3 łyżki śmietany – sól wg smaku Masło rozpuścić i wystudzić. Placki wykładać szwem do dołu, smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 4-5 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty bez pokrywki. Uwielbiam chaczapuri i kiedy nie mam czasu na długie wyrabianie ciasta, zawsze sięgam po ten prosty przepis na ekspresowe chaczapuri. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać śmietanę, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego 🙂 Ekspresowe chaczapuri Ekspresowe chaczapuri Ekspresowe chaczapuri Ekspresowe chaczapuri Pierwszą z nich rozwałkować na okrągły placek o grubości około 1cm. Ja zrobiłam mieszankę serową mieszając twardą mozarellę, z goudą i fetą – wyszło przepysznie. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni na średnim ogniu.