Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka szczypta soli Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek 1/4 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka bułki tartej Beza: 3 białka 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli Piec przez około 15 minut w temp. 180°C. Następnie obniżyć temp. do 120°C i piec przez kolejne 20 minut. Schłodzone ciasto nakłuć równomiernie widelcem i podpiec przez około 15 minut w temp. 180°C. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę. Ciasto owinąć folią i odstawić na około 30 minut do lodówki. Na koniec dodać żółta i zagnieść na jednolite ciasto. Tarta na kruchym spodzie, z jabłkami i lekko cytrynową bezą. Przykryć folią i odstawić na kolejne 30 minut do lodówki. Zestawić z palnika i wymieszać z bułką tartą.