Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)

Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)

😉 Składniki: – 40g drożdży – 150ml ciepłej wody – 200ml ciepłego mleka – 1 jajko – 5 łyżek oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 650g mąki pszennej (u mnie tortowa) Masełko: – 150g miękkiego masła – garść drobno posiekanej kolendry – garść drobno posiekanej pietruszki – garść drobno posiekanego koperku – 5 dużych ząbków czosnku – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać ciepłe mleko i ciepłą wodę, dodać 1 łyżkę mąki i cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na trzy części, każdą część cienko rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem po całej powierzchni i pociąć na 3-4 paski. Po 15 minutach do drożdży dodać przesianą mąkę, sól i jajko – wymieszać. Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do miękkiego masła dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zieleninę, sól, kurkumę i paprykę i wszystko dokładnie wymieszać. Przepis na ten chleb jest bardzo prosty, przygotowanie go nie zajmie Wam więcej niż godzinę, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/pieczywo-chleby-i-bulki/chlebek-czosnkowo-ziolowy-odrywany/