Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu ( najlepiej świeży) liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 litr rosołku wywaru warzywnego szklanka passaty pomidorowej 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc i następnie ugotować do miękkości w wodzie. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, polubisz też Pomidorową zupę curry z fasolą W poprzednim poście z przepisem napisałam, że zwykle jak gotuję fasolę to gotuję jej więcej, żeby wykorzystać ją do innych dań - zup czy sałatek. Oczywiście możecie przygotować tę zupę niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli z puszki - co przyspieszy cały proces. Pozostałą 1/3 fasoli włożyć do blendera, dodać 1 szklankę płynu z zupy i zblendować, przelać do zupy. Dodać grzyby i posiekany rozmaryn, chwilę podsmażyć i zalać rosołkiem, dodać ziele angielskie i liść laurowy. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę przez kilka minut, dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. To była klasyczna zupa co sie nawinie - miałam fasolkę, dodałam suszone grzyby i kaszę gryczaną i zaprawiłam koncentratem pomidorowym.