Grillowany łosoś z purée ziemniaczanym

Obiad
30.04.2019 9:24
Grillowany łosoś z purée ziemniaczanym

Składniki (2 porcje) filet z łososia 300 g 0,5 g ziemniaków łyżka oliwy sok z cytryny sól, pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej łyżeczka tymianku suszonego 2 łyżki masła woda i mleko do gotowania ziemniaków Odlewamy wodę z mlekiem z garnka ale nie w całości, zostawiamy około 4-5 łyżek w środku. Filet przekrawamy na pół, usuwamy skórę i każdą część smarujemy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny oraz obtaczamy w paprykach, soli i pieprzu. Filety układamy na papierze i grillujemy z każdej strony przez około 7-10 minut (w zależności od grubości fileta). W dodatku nieważne, na który ze sposobów przyrządzenia się zdecydujemy, za każdym razem robi się to błyskawicznie. 🙂 Teraz już możemy wyjąć łososia z piekarnika na talerze, dodać purée i podawać. Dzisiejszy przepis to sposób na szybki, zdrowy i pyszny obiad z łososiem w roli głównej. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (ustawiamy na grill), blachę ustawiamy na wyższą półkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Ryba jest lekko pikantna, i chrupiąca z wierzchu, a w środku mięciutka i delikatna. Zamiast tymianku suszonego można dodać świeży, posiekaną gałązkę koperku lub inne ulubione zioła, choć uważam, że akurat te najlepiej pasują do ziemniaków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/grillowany-losos/