Chłodnik litewski

Zupy

15.06.2019 16:27

Chłodnik litewski

Składniki 500 g maślanki lub kefiru 400 g jogurtu naturalnego (może być grecki) lub kwaśnej śmietany pęczek botwiny 2 ząbki czosnku 5 rzodkiewek kalarepa zielony ogórek po 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku sól, pieprz łyżeczka cukru odrobina soku z cytryny lub octu jabłkowego do podania: jajka ugotowane na twardo Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny chłodzenia Z ogórka usuwamy łyżką miąższ i pestki (nie wyrzucajcie tego, woda z ogórka to świetny tonik odświeżający do twarzy ;)). Polecam podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub rozkruszonym serem feta. Dodajemy łyżeczkę octu lub soku z cytryny oraz posiekany koperek i szczypior. Wystarczy zrobić jedną większą miskę takiej zupy i na kilka dni mamy z głowy gotowanie obiadów. Chłodnik wkładamy ponownie do lodówki na około godzinę, aby dobrze się schłodził i wszystkie smaki się przegryzły. Następnie obieramy i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę (taką jak na sałatkę jarzynową). Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego! Bierzemy także około 4 łodyżki botwiny wraz z liśćmi i drobno je siekamy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/chlodnik-litewski/