Na stan naszego organizmu wpływa nie tylko styl życia, ale także to co jemy każdego dnia. Jedząc odpowiednio dobrane pożywienie możemy cieszyć się zdrowym i długim życiem. Istnieją także produkty, które powoli wyniszczają nasz organizm doprowadzając stopniowo do chorób, a ostatecznie również do śmierci. Oto lista najbardziej zabójczych produktów.
Sos pomidorowy w puszcze
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że ten produkt zawiera duże ilości cukru, a także konserwanty. Puszki, w których znajduje się sos, mogą zawierać szkodliwe związki, które wprowadzamy do organizmu. Częste spożywanie tego produktu może prowadzić do cukrzycy, chorób serca, a także próchnicy zębów. Aby temu zapobiec najlepiej przygotowywać własny sos pomidorowy, ze świeżych pomidorów. Cukier
Nazywa się go białą śmiercią. Jego nadużywanie grozi rozwojowi cukrzycy i otyłości. Ostatnio udowodniono również, że cukier sprzyja zachorowaniom na nowotwory, zwłaszcza trzustki. Poza tym podrażnia błonę śluzową żołądka i jelit. Niekiedy jest przyczyną rozdrażnienia i zaburzeń koncentracji. Bardziej korzystne dla zdrowia będzie zastąpienie cukru miodem.
Słodkie napoje gazowane
Zawierają ogromne ilości cukru, barwników oraz konserwantów. Podnoszą poziom cukru we krwi, przez co zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę, niekorzystnie wpływają na układ hormonalny, często są również przyczyną złego samopoczucia. Najnowsze badania dowodzą, że picie tych napojów może w późniejszym wieku doprowadzić do demencji. Kwas fosforowy w nich zawarty przyczynia się do żółknięcia zębów i rozpuszczania ich szkliwa. Lepiej pić soki ze świeżych owoców, przygotowane w domu- też są słodkie, a jednocześnie zdrowe.
Margaryna
Wbrew pozorom jest to produkt niezdrowy. Zawiera takie tłuszcze, które uszkadzają serce, a także niszczą naczynia krwionośne, są główną przyczyną miażdżycy, zawału i udaru mózgu. Mówi się także, że polipy jelita grubego spowodowane są spożywaniem margaryny. Naukowcy udowodnili, że dzieci jedzące ten produkt częściej zapadają na ADHD niż dzieci spożywające masło.
Chipsy ziemniaczane
Są smażone na głębokim tłuszczu, przez co zawierają rakotwórczą substancję zwaną akrylamidem. Częste sięganie po chipsy grozi też otyłością. Ze względu na dużą ilość soli jaką zawierają mogą przyczyniać się do podwyższenia ciśnienia krwi. Zawarty w nich uzależniający glutaminian sodu prowadzi do migren oraz stresu.
Sztuczne słodziki
Niekiedy są nawet bardziej szkodliwe niż sam cukier. Zawierają aspartam, czyli najbardziej niebezpieczną substancję na świecie. Sztuczne substancje słodzące mogą wywołać zespół metaboliczny oraz nadciśnienie. Warto zastąpić je na przykład miodem.
Alkohol
Nadmierne jego spożywanie wyniszcza cały organizm w bardzo szybkim tempie. Powoduje depresję, prowadzi do chorób wątroby oraz nowotworów. Wpływa również na zaburzenia płodności. Pijący rodzice mogą mieć chore dzieci. Kobiety spożywające alkohol w ciąży mogą urodzić dziecko z zespołem FAS. Najlepszym wyjściem jest wyeliminowanie alkoholu albo przynajmniej ograniczenie się do picia go tylko na wyjątkowe okazje.
Białe pieczywo
Biała mąka nie posiada witamin i minerałów, za to są w niej odpady z ziaren. Dlatego spożywanie takiego pieczywa powoduje tycie oraz choroby tarczycy. Mała ilość błonnika w takiej mące przyczynia się do zaparć. Ma za to dużo glutenu, co może wywoływać zgagę. Zdrowsze będzie ciemne, pełnoziarniste pieczywo, które w dodatku jest bardziej sycące niż białe.
Fast food
Co prawda smakuje bardzo dobrze, ale to prawdziwa bomba kaloryczna. Zawiera tłuszcze, duże ilości soli, konserwanty oraz barwniki. Tego typu potrawy mogą zwiększyć ryzyko raka, chorób serca, nadwagi a nawet zaburzeń nastroju. Niekiedy powodują trudności w wypróżnianiu czy trądzik. Pszenica
Ze względu na duże ilości węglowodanów może powodować tycie oraz zwiększyć produkcję insuliny, w konsekwencji wywołując cukrzycę. Dodatkowo zwiększone stężenie cukru we krwi przyspiesza proces starzenia się organizmu.
Sól
Podnosi ciśnienie krwi, co niekorzystnie wpływa na układ krążenia. Nadmiar soli zmusza serce do zwiększonej pracy, osłabiając przy tym także naczynia krwionośne. Sól można zastąpić świeżymi lub suszonymi ziołami, aby przygotowane przez nas posiłki miały bardziej wyrazisty smak.
Popcorn z mikrofali
Zawiera diacetyl, któremu zawdzięcza swój smak i zapach. Niestety substancja ta uszkadza neurony, co może spowodować choroby neurologiczne na przykład chorobę Alzheimera czy Parkinsona. Napoje energetyczne
W ich skład wchodzą duże ilości cukru i szkodliwych dodatków, przez co mogą powodować nadwagę. W sposób sztuczny pobudzają organizm do działania, zwiększają tętno, zatem nadmierne picie tych napojów może doprowadzić nawet do zawału serca bądź udaru.
Przetworzone mięso
Znajdują się w nim nasycone kwasy tłuszczowe i znaczne ilości cholesterolu. To powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na miażdżycę, prowadząc do zawału serca lub udaru mózgu. Do tego duże ilości soli i konserwantów zwiększają ciśnienie krwi.
Łosoś hodowlany
Na farmach rybnych łososie karmione są paszami z antybiotykami i hormonami, często są skażone też chemikaliami i substancjami rakotwórczymi. Spożywanie takiego mięsa jest szczególnie groźne dla kobiet w ciąży, bowiem prowadzi do uszkodzenia płodu. Najlepiej spożywać łososia dzikiego, który nie posiada toksyn.
Serki topione
Mają bardzo niewiele wspólnego ze serem. Głównie zawierają wypełniacze, dzięki którym mają konsystencję i serowy smak. Mają też emulgatory i konserwanty. Spożywanie ich w dużych ilościach grozi miażdżycą lub osteoporozą. Warto sięgać po prawdziwy, żółty ser, który jest o wiele zdrowszy dla naszego organizmu.
Konserwy warzywne
Głównym problemem nie są tutaj warzywa, lecz puszki w których są one przechowywane. Najbardziej toksyczną substancją, którą posiadają puszki jest bisfenol A. Ten związek chemiczny zwiększa ryzyko wystąpienia poronień u ciężarnych kobiet, a także raka piersi i prostaty. Najlepszym rozwiązaniem będzie kupowanie warzyw w słoikach, co jest zdecydowanie bezpieczniejsze.
Zupki w proszku
Cieszą się ogromną popularnością wśród osób zbieganych. Zawierają jednak szereg szkodliwych substancji. Znajdują się w nich barwniki, które są głównym źródłem alergii. Wzmacniacze smaku powodują migreny, a nadmiar soli –nadciśnienie. W składzie zupek jest również glutaminian sodu odpowiedzialny za zawroty głowy oraz kołatanie serca.
Pączki
Mają ogromną liczbę kalorii. Są smażone na głębokim tłuszczu, zatem mają go w sobie bardzo dużo. Zawierają także dużo cukrów. Dodatkowo przyrządzane są z białej mąki, która też jest niezdrowa. Jedzenie pączków sprzyja nadwadze, miażdżycy i cukrzycy.
Kostki rosołowe
Wyglądają niewinne, ale to czysta chemia, bo zawierają duże ilości soli, glutaminianu sodu i barwników. Niekorzystnie wpływają na ciśnienie krwi, mogą wywoływać kamicę nerkową, bóle głowy, alergie czy zaburzenia hormonalne. Zatem, dzięki odpowiedniemu odżywianiu możemy cieszyć się długim i zdrowym życiem. Warto wiedzieć jakich pokarmów należy unikać by zmniejszyć ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne, które są plagą dzisiejszych czasów. Musimy być świadomi zagrożeń jakie na nas czyhają , bo to my sami w dużej mierze mamy wpływ na swoje zdrowie .