Ucierane ciasto z rabarbarem według starej polsiej receptury

Kasia
Ciasta
29.04.2019 9:26
Ucierane ciasto z rabarbarem według starej polsiej receptury

Zachęcam do wykonania! Ucierane ciasto z rabarbarem Ucierane ciasto z rabarbarem – składniki na tortownice 20-22 cm: 200 g jaj – 3 duże jajka 200 g drobnego cukru do wypieków 200 g masła 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 ml wody 8 łodyg rabarbaru WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ. Zazwyczaj piekę to ucierane ciasto według starej receptury, takiej najbardziej uniwersalnej, z której korzystały nasze Babcie, a która mówi o tym, by wszystkie główne składniki były w równej gramaturze, czyli skoro masła jest 100 g, to dodajemy też 100 g cukru i analogicznie zwiększamy ich ilość w stosunku do potrzebnej formy. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki i upiec, aby otrzymać rewelacyjnie pulchne i jednocześnie wilgotne ciacho, ważne tylko by produkty na nie przeznaczone, były w jednakowej temperaturze pokojowej. Ciasto przełożyć do tortownicy i rozgarnąć je lekko na boki (z pewnością na środku wyrośnie bardziej). Następnie wciąż ucierając dodawać jajka – jedno po drugim, tak aby każde się wchłonęło – masa powinna stać się jasna. Ucierane ciasto z rabarbarem – wykonanie: Szybko się je robi i równie szybko znika 🙂 Idealne do podania z sezonowymi owocami. Ciasto ucierane to jedno z najprostszych ciast, jakie możemy wykonać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/04/ucierane-ciasto-z-rabarbarem.html