Składniki: 2,5 l bulionu warzywnego 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół główki małej kapusty 190 g koncentratu pomidorowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i lekko rumienimy. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zjedzcie ją najszybciej jak się da, później ryż wchłonie cały płyn i zrobią Wam się z tego gołąbki podziabane widelcem. Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje jak gołąbki. No chyba, że chcecie zjeść podziabane widelcem gołąbki, to się nie krępujcie.