Składniki na krakersiaka z orzechami bez pieczenia: około 400 g krakersów 500 g sera mascarpone 500 g kajmaku 400 g śmietany 30% 200 g orzechów (dowolnych, ja dałam mieszankę orzechów nerkowca, włoskich, laskowych i migdałów – mogą być solone Na dnie blaszki (moja ma wymiary 26×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów, na nią wykładamy jedną z części masy. Wykonuje się je błyskawicznie i można je zajadać właściwie od razu po przygotowaniu, choć najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krakersy lekko zmiękną, a masa z mascarpone i kajmaku zastygnie. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nam ładnie zastygło. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy ostatnią, najmniejszą cześć masy i posypujemy ją resztą orzechów. Kiedy wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka, dodajemy 2/3 orzechów i całość mieszamy łyżką.