400 g białych szparagów2 łyżki oliwy z oliwek ( u mnie cytrynowa)sok z 1/2 cytrynysól morska, pieprz z młynka50 g parmezanu w płatkachgarstka stokrotekkilka kropli oliwy truflowej - opcjonalnieWykonanie:Uwagi: użyj możliwie grubych i świeżych szparagów, łatwiej będzie pociąć je w cienkie paski. Szerokim nożykiem do warzyw pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki (zobacz na filmie) pocięte paseczki układać dekoracyjnie na 2 talerzach. Wspomagają pracę wątroby i nerek, oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają przemianę materii, więcej tutaj , a w 100 g mają zaledwie 18 kcal. Zapraszam na carpaccio szparagowe z dodatkiem parmezanu i soku z cytryny. To jedyny miesiąc kiedy w sklepach można znaleźć szparagi prosto z pola. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Na te subtelne w smaku białe i zielone pędy trzeba długo czekać, ale warto.